Nasjonalt velferdsteknologiprogram er et samarbeid mellom KS, Direktoratet for e-helse og Helsedirektoratet som skal bidra til at flere kommuner tar i bruk velferdsteknologi.

Nasjonalt velferdsteknologiprogram prøver ut velferds- og mestringsteknologi til barn og unge med nedsatt funksjonsevne i samarbeid med 6 kommuner. Bodø, Drammen, Horten, Risør, Steinkjer og Ålesund kommuner har alle utarbeidet egne tjenesteforløp, som skal sørge for kartlegging, implementering og oppfølging av teknologi til barn og unge i denne målgruppen i egen kommune. Forskere fra Nasjonalt senter for E-helseforskning har fulgt prosjektet tett, og foreldrene rapporter om at dette har positiv innvirkning på selvstendighet, livsmestring, og deltagelse.

Rapportene fra NSE kan leses her: https://www.helsedirektoratet.no/tema/velferdsteknologi/rapporter-og-utredninger

I medlemsbladet til Norsk ergoterapeutforbund kan du lese på side 6 om et av de mange prosjektene.

Bruk av velferdsteknologiske løsninger kan bidra til økt trygghet og bedre tjenester for brukere og pårørende. Erfaringer viser også at velferdsteknologi kan gi mer effektiv bruk av ressurser i helse- og omsorgstjenestene i kommunene.

Ca 340 kommuner er med i prosjekter som skal ta i bruk velferdsteknologiske løsninger. Kommuner som har deltatt i det nasjonale velferdsteknologiprogrammet fra 2013-2016 har utviklet kunnskap og verktøy som gjør det mulig for alle kommuner å sette i gang de nødvendige endringsprosessene.

Velferdsteknologi kan gi bedre tjenester for eldre som bor hjemme og pasienter i sykehjem, pasienter innen rus og psykisk helse, og personer med nedsatt funksjonsevne.

Juni Bratberg Melting er rådgiver i avdeling for velferdsteknologi og rehabilitering, divisjon kvalitet og forløp hos Helsedirektoratet.

 

Kopi av forelesning